Изложба „150 година Савеза инжењера и техничара Србије, од Техничарске дружине до савременог удружења“

У оквиру обележавања великог јубилеја, 150 година Савеза инжењера и техничара Србије, као завршна манифестација ове године, у уторак 27. новембра је, у Музеју науке и технике - Београд отворена изложба „150 година Савеза инжењера и техничара Србије, од Техничарске дружине до савременог удружења“.

Аутори изложбе и каталога су проф. др Часлав Лачњевац, др Игор Марић и Ненад Лукић, MSc. Сараднице на реализацији изложбе биле су Оливера Ћосовић, MSc и мр Ања Радаковић. Дизајн изложбе и каталога поверен је др Деани Петровић и Јелени Кесић.

Организацијом ове изложбе СИТС је настојао да ширу јавност упозна са историјатом Савеза, као и са стручним и интелектуалним вредностима наше средине у области инжењерства.

У оквиру свечаног отварања изложбе присутнима су се обратили мр Рифат Куленовић директор Музеја науке и технике–Београд и др Игор Марић, председник СИТС. Отварање изложбе је поздравио и пожелео срећан јубилеј Савезу и г-дин Ђорђе Милић, помоћник министра из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. 

Одржана су и два предавања:

  • Инжењерство - Мост између науке и друштва, проф. др Петар Б. Петровић
  • Пројектовање и производња органа, проф. др Мирослав Трајановић, доц. др Милош Стојковић и доц. др Никола Коруновић.

Отварање изложбе је била и прилика за одавање признања онима који су својим радом и залагањем помогли да Савез опстане и делује до данашњих дана. Генерални секретар Савеза проф др Часлав Лачњевац и председник Савеза др Игор Марић овом приликом уручили су Знатну ИТ плакету, највеће признање Савеза, проф. Радету Чолићу, председнику Савеза у периоду 1981-1984. година.

На отварању је, кратак музички програм на флаути, извео професор на Факултету музичке уметности г-дин Љубиша Јовановић.

У оквиру изложбе приказан је целокупан развојни пут СИТС, као професионалне асоцијације, од 1868. године и формирања Техничарске дружине, преко Удружења српских инжењера (1890), Удружења српских инжењера и ахритеката (1895), Удружења југословенских инжењера и архитеката (1919), до савременог удружења.

Уз велики број документа и фотографија, чији су извор архива СИТС, Архив Србије, Српска академија наука и уметности, Музеј Југославије, Железнички музеј, Музеј града Београда, Грађевински и Саобраћајни факултет Универзитета у Београду, као и фирме и приватни колекционари, а које говоре о најзначајнијим активностима протеклих 150 година, уложен је напор да се представе и најзначајнији инжењерских подухвати реализовани код нас у последњих 70 година.

Изложба је обухватила и нека од најзначајнјих инжењерских имена која су у протеклих 150 година обележила рад и постојање асоцијације, али и друштвено економски развој и напредак земље у целини.

Изложени су и неки раритети попут првог броја Српског техничког листа и књига добротвора и утемељивачи и донатора удружења. Будући да се изложба једним делом бави и дометима инжењерске струке њен саставни део су и  експонати, међу којима се издвајају чувена кочница и распоредник, изуми Добривоја Божића иначе члана Удружења (Железнички музеј), први индустријски рачунар за управљање алатним машинама Лола 30 CNC  (Лола институт, Београд), један од првих домаћих транзисторских аналогних рачунара ТАРА 50 (МНТ), прототип формуле 1, дело студената Машинског факултета из Београда, макета борбеног авиона „Ласта“ (Yugoimport: SDPR) и др.
Организатори изложбе, Савез инжењера и техничара Србије и Музеј науке и технике-Београд, захваљују се Српској академији наука и уметности, Архиву Србије, Народној библиотеци Србије, Музеју Југославије, Музеју града Београда, Железничком музеју Yugoimport SDPR, Лола институту, Машинском факултету Универзитета у Београду, Машинском факултету Универзитета у Нишу, Грађевинском факултету Универзитета у Београду, Саобраћајном факултету Универзитета у Београду на израженом разумевању и помоћи пре реализацији изложбе, као и бројним спонзорима и донаторима који су подржали њено одржавање.

Изложба ће у Музеју науке и технике-Београд бити отворена за посетиоце од 27. новембра 2018. године до 5. јануара 2019. године.

  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а

Даље: