Научни скуп "Прошлост, садашњост и будућност инжењерства и архитектуре у Србији" под покровитељством САНУ

У оквиру обележавања великог јубилеја 150 година СИТС у Београду је 23. и 24. маја 2018. године, под покровитељством Српске академије наука и уметности, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, одржан Научни скуп "Прошлост, садашњост и будућност инжењерства и архитектуре у Србији".
  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а

У оквиру Скупа је презентовано двадесет радова по позиву најеминентнијих стручњака из различитих области инжењерства. Први дан Скупа одржан је у свечаној сали Српске академије наука и уметности а други дан је одржан у свечаној сали СИТС. На отварању Скупа присутнима се обратио проф. др Часлав Лачњевац, генерални секретар СИТС, који је поздравио присутне и пожелео им добродошлицу. Он се захвалио председнику САНУ академику проф. др Владимиру Костићу и Председништву Академије на исказаном разумевању и прихваћеном покровитељству скупа.

У свом обраћању академик проф. др Владимир Костић, председник САНУ, изнео je да сматра да нема бољег места од САНУ за обележавање јубилеја СИТС. Он је истакао да је инжењерској струци инхерентна модерност, наглашавајући да је права вокација сваког инжењера ново, модерно, иновирано. Говорећи о томе како је мало институција у Србији, као што су САНУ и СИТС, које су готово вршњаци и које толико дуго постоје, изнео је да у оквиру САНУ постоји Одељење техничких наука које је једно од најактивнијих и које организујући бројне конференције и друге догађаје упознаје јавност са савременим трендовима. Честитајући јубилеј СИТС-у, на крају свога говора, академик Костић је истакао да "Академија може да врши своју улогу, као и ви уосталом, само ако будемо део једне мреже, која овој земљи мисли добро, чак и када мисли различито." Након председника САНУ присутнима се обратио министар за иновације и технолошки развој др Ненад Поповић. Др Поповић је изнео да се, у тренутку када се обележава фасцинантан и у светским размерама изузетан јубилеј 150 година постојања и плодотворног рада СИТС, треба присетити неких историјских чињеница, осврнути се на садашњости и послати поруку стручној и широј јавности о будућности инжењерства у свету и Србији, а посебно о његовој друштвеној улози. Он је изнео да је Савез више од 100 година био покретач свих иновација и технолошког развоја, највећи пропагатор нових индустрија и највећи учитељ нових професија у индустријском развоју. У времену дигитализације и дигиталне трансформације, које доноси нове трендове, министар Поповић је истакао и да Савез треба да уђе унову еру свога постојања и да се поново наметне као кућа свих инжењера, јер еснафско удружење чувара струке мора, присећајући се историје и традиције, да очува ниво поштовања свих који ту струку чине. Он је изнео да је потребно да се направи јединствени регистар свих инжењера у земљи и свету и да Савез постане кохезионо место које сабира све који могу да носе трансформацију индустрије у Србији. Честитајући Савезу импресиван јубилеј, пожелео му је динамичан и продуктиван развој у будућности, који ће водити према изградњи снажне платформе за развој инжењерства у Србији.

Скупу се обратио и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић. У свом обраћању проф. Поповић је у своје име, и у име министра Шарчевића, поздравио присутне и истакао да је Министарство просвете науке и технолошког развоја на неки начин ресорно министарство СИТС-у по више основа: као што су образовање инжењера и техничара, организација скупова, семинара и сл. Он је истакао да верује да је у инжењерству будућност, као и да нема препорода друштва без инжењера, будући да су инжењери носиоци промена. Честитајући СИТС-у изузетан јубилеј изнео је да се у условима када предстоје бројне измене закона и система образовања, очекује заједничка сарадња свих институција, укључујући и Савез, у циљу развоја и на добробит друштва као целине.

У име иностраних инжењерских асоцијација, са којима Савез инжењера и техничара има развијену сарадњу, присутнима су се обратили проф. др Ivan Yatchev председник бугарске инжењерске асоцијације ФНТС и др Thomas Kiefer из немачке асоцијације VDI. Они су честитали велики јубилеј СИТС и говорили о сарадњи коју СИТС има са овим асоцијацијама изражавајући наду у успешан наставак те сарадње.

Након обраћања уважених гостију присутнима се обратио и др Игор Марић председник СИТС. Он је изнео да је жеља Савеза, као организатора Научног скупа посвећеног прошлости, садашњости и будућности инжењерства и архитектуре, била да се нагласак стави на будућност имајући у виду садашње стање у развоју Србије, када се траже нови правци развоја. Др Марић је навео да инжењерство данас, није само нешто што је предуслов за стварање одређеног производа, већ је, с обзиром на открића која задиру дубоко у тајне и механизме природе, и филозофско, етичко и морално начело, које треба да буде присутно код сваког инжењерског прегаоца који размишља о будућности и хуманистичком доприносу. Мултидисциплинарност и широко знање требали би да буду циљ у образовању, јер време уске специјалности је прошло. Др Марић је званично отворио радни део скупа, где је уводно предавање о доприносу чланова Академије развоју инжењерије у Србији одржао потпредседник САНУ проф. др Зоран Поповић.

Овом приликом је председнику Српске академије наука и уметности, академику проф. др Владимиру Костићу, уручено највеће признање СИТС Златна ИТ Плакета, које је додељено Српској академији наука и уметности а поводом јубилеја 150 година СИТС.

Други дан Скупа одржан је у свечаној сали СИТС. По завршетку радног дела Скупа заслужним појединцима и институцијама додељена су признања поводом јубилеја 150 година СИТС. Повеље за предани рад у развоју инжењерства и Савеза добили су проф. др Адам Дангић, председник Друштва геолошких инжењера и техничара Србије, г-дин Милан Арсеновић, председник Нарзорног одбора СИТС, г-дин Милутин Станковић, председник Савеза друштава инжењера и техничара града Пожаревца, мр Горан Живанчевић, члан Надзорног одбора СИТС, проф. др Лариса Јовановић, председник Научно стручног друштва за заштиту животне средине Србије " ECOLOGICA" г-дин Драгослав Радисављевић, председник Савеза заштите на раду Србије, г-дин Далибор Јокнић из Привредне коморе Србије, г-дин Радисав Срећковић, председник Друштва инжењера и техничара Крагујевца, г-дин Радмило Ђорђевић, председник Савеза друштава инжењера и техничара Лознице, Крупња, Малог Зворника и Љубовије, др Милорад Ранчић, председник Друштва инжењера и техничара Зрењанина, проф. др Весна Златановић Томашевић, председник Удружења инжењера Београда, г-дин Слободан Ђорђевић, председник Удружења инжењера и техничара Лесковца, г-дин Бошко Иванковић, председник Удружења инжењера и техничара општине Параћин, г-ђа Весна Шабановић, председник Удружења пејзажних архитеката, г-ђа Оливера Ћосовић из СИТС, ЈКП "Београдски водовод и канализација", ЈКП "Водовод и канализација" Крагујевац, предузеће Омнидата из Шапца и Рударски институт из Београда.

  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а
  • 150 година СИТС-а

Сви радови презентовани на Научном скупу "Прошлост, садашњост и будућност инжењерства и архитектуре у Србији", одржаном поводом обележавања великог јубилеја 150 година СИТС, публиковани су у посебном Зборнику радова.

Даље: Галерија слика