ИЗДАЊЕ ЧАСОПИСА „ИЗГРАДЊА“

Активности чланица

Поводом обележавања великог јубилеја 150 година Савеза инжењера и техничара Србије, колективна чланица СИТС Удружење "Изградња", публиковало je број часописа "Изградња" посвећен Емилијану Јосимовићу, првом председнику Техничарске дружине, претече данашњег Савеза инжењера и техничара Србије.

Из пера главног и одговорног уредника часописа "Изградња" г-дина Бранка Бојовића: "Ову свеску нашег часописа посвећујемо Емилијану Јосимовићу, великом инжењеру и великом и значајном посвећенику напретку и развоју Србије средином 19 века. Многе ствари у Србији почињу од Емилијана Јосимовића што се у великој мери зна, али много тога што припада животу и делу Емилијана Јосимовића тек треба сазнати и прочитати....

.....Рођен је 1923. године, дошао у Србију 1945. године, посвећено је радио у многим наукама и струкама, био је једна од најмаркантнијих личности свога времена, био је академик, професор, масон, миљеник кнеза Михаила Обреновића. Али у једном тренутку свога живота из разлога потпуно личних, Емилијан Јосимовић је од миљеника постао прогнаник, повукао се у Соко Бању, где је живео до смрти 1897. године.

Још за живота гурнут је у заборав и заборављен, а из тог заборава га је у наш систем вредности вратио Бранко Максимовић, 70 година после његове смрти, односно 100 година од Јосимовићевог регулационог плана Београда у Шанцу".
Много више говора о животу и делу првог председника Техничарске дружине Емилијана Јосимовића, биће на посебном научном скупу, који ће у организацији Удружења "Изградња", бити одржан у октобру месецу.

Часопис PDF

Активности чланица